Френското правителство отстъпи пред продължилите повече от три седмици протести на "жълтите жилетки" и се отказа от повишаването на акциза върху горивата, предаде "Гардиън". Само ден след като обяви 6-месечно замразяване на екоданъка, Елисейският дворец заяви, че се отказва от мярката в бюджета за 2019 г.

Часове по-рано в парламента премиерът Едуар Филип каза, че правителството е готово да преосмисли данъка, ако могат да се намерят други решения, за да се осъществи преходът към по-чисти горива без да бъдат засегнати джобовете на хората.

Правителството планираше от 1 януари 2019 г. цената на бензина да се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6.5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени щеше да е екологичният данък за отделяните газове с парников ефект.

В изявление на Елисейския дворец от снощи се посочва, че Филип и президента Еманюел Макрон искат увеличението да бъде премахнато от бюджета за 2019 г. "Гражданският и парламентарният дебат през следващите седмици и месеци ще трябва да намери решения и финансиране, които да посрещнат предизвикателствата на екологичния преход; решения, които да запазят покупателната сила на нашите граждани", се казва още в изявлението.

Министърът на екологичния преход Франсоа дьо Рюжи заяви, че е разговарял с Макрон, за да потвърди, че екоданъкът е бил "отменен за 2019 г.". "Говорих с президента по телефона преди няколко минути. Той ми каза: "Хората остават с впечатлението, че има някакъв номер, че е бил отменен, но ще бъде върнат след това", посочи министърът.

Макрон обаче отхвърли идеята за връщане на "данък богатство".

Правителственият говорител Бенжамен Гриво каза пред депутатите, че Макрон моли всички политически и синдикални организации, както и бизнес лидерите да отправят ясен призив за спокойствие. "Това, пред което преминаваме, вече не е политическа опозиция, а опозиция срещу републиката", допълни Гриво.

Преди решението, че вдигането на акциза ще бъде отменено, представители на движението на "жълтите жилетки", което няма официална организация или лидери, определиха отстъпките на правителството като твърде ограничени и твърде закъснели. Някои от тях поискаха по-широки социални реформи, включително вдигане на минималната заплата и по-високи данъци за международни компании като "Гугъл" и "Амазон".

Според анкета на IFOP 72% от французите подкрепят движението на "жълтите жилетки", но без насилие. Друго изследване на BVA показа, че 70% от хората мислят, че замразяването на увеличението на акциза трябва да означава край на протестите. Според анкета на IFOP популярността на Макрон е стигнала ново рекордно ниско ниво – 23%.

Dnevnik.bg