Съединените щати може да предложат на съюзниците си в Европа да затворят пристанищата си за руски плавателни съдове. Това казва американският специален представител за Украйна Кърт Волкър в интервю с радио "Гласът на Америка", цитирано и от "Свободна Европа".

Волкър поиска в интервюто моряците, задържани след инцидента в Керченския проток, да бъдат освободени до Нова година. Според него, ако това не се случи, САЩ и западните съюзници ще разгледат "редица варианти", за да не допуснат нови проявления на "едностранен контрол" на Русия във водите на Азовско море.

Американският представител подчерта, че Азовско море е предмет на двустранно споразумение между Украйна и Русия и претенциите към Крим са "неоснователни" и Москва няма право да твърди, че териториалните води около полуострова са изцяло руски. "Те са украински", затова не може да се каже, че Керченският пролив е изцяло руски, и трябва да се говори за "съвместен суверенитет", продължава американският дипломат.

 По думите му европейските съюзници на САЩ могат да забранят на руски съдове от Крим или Азовско море да влизат в европейски пристанища. Той цитира един от кандидатите за приемник на канцлера Ангела Меркел като лидер на християндемократите (считана от някои за водещ кандидат), Анегрет Крамп-Каренбауер, която отправи това предложение.

Според Волкър САЩ искат такива мерки, които биха накарали Русия да седне на масата за преговори. Друга възможност, твърди американският пратеник, е да бъдат изключени руските банки от международната банкова система SWIFT.

Той също така обвини Русия, че се опитва с действията си да повлияе на украинските избори.

Дневник