Комедията на Адам Маккей "Вице" получи 6 номинации за "Златен глобус 2019", съобщава "Гардиън". Така биографичната лента за вицепрезидента Дик Чейни се превръща в изненадващия фаворит за наградите. За да се превъплъти в ролята на политика, номинираният за главна мъжка роля Крисчън Бейл е качил почти 20 килограма. Филмът получава номинации и в категориите за най-добър режисьор, най-добър игрален филм (комедия или мюзикъл), за сценарий, за поддържаща мъжка роля (за превъплъщението на Сам Рокуел в Джордж Буш) и за поддържаща женска роля (за Ейми Адамс, която играе съпругата на Чейни).

Премиерата на "Вице" предстои по-късно този месец. Така лентата взе повече номинации от "Роди се звезда" на Брадли Купър, който беше очакваният фаворит. Римейкът на класическият холивудски филм от 1937г. е номиниран за режисура, главна мъжка роля, оригинална песен (Shallow), главна женска роля в драматичен филм (Лейди Гага) и най-добър филм (драма).

Черната комедия "Фаворитката" на Йоргос Лантимос, чието действие се развива в двора на великобританската принцеса Анна, получи номинации за сценарий, комедия, главна женска роля (Оливия Колмън) и поддържаща женска роля (Рейчъл Уайз).

 "Зелената книга" също е с пет номинации. Филмът, в който участват Виго Мортенсен и Махершала Али, беше упрекван за изопачаване на историята на афроамериканците, но е на почит сред публиката и грабна Toronto People’s Choice award през септември. Същото отличие са получавали филми като "Беднякът милионер", "12 години в робство" и "Речта на краля".

Mary Poppins Returns и BlackKklansman се представиха по-добре от очакваното и взеха по четири номинации.

Наградите "Златен глобус" се връчват от асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд през януари и се смята, че те са предвестник за това кои филми ще бъдат сред отличените с "Оскар" през март.

Номинациите във всички категории са изброени на сайта на "Златен глобус".

Дневник