Италианският регулатор за конкуренцията и пазара обяви днес, че е наложил глоба от 10 милиона евро на "Фейсбук" (Facebook) по обвинения, че компанията е продала данни на свои потребители, без да ги информира коректно, предаде "Франс прес".

Социалната мрежа "Фейсбук" е подвела потребителите да се регистрират на платформата си, без да ги информира незабавно и по адекватен начин на фазата на откриване на акаунт за това, че данните, които те са предоставили, ще се събират с търговски цели, се посочва в комюникето на италианския антитръстов регулатор.

Той обвинява "Фейсбук", че не е пояснила финансовата цел, която остава прикрита на предоставянето на тези услуги на социалната мрежа, като е подчертала дебело само нейния безплатен характер, се допълва в комюникето на италианския регулатор.

"Фейсбук" освен това е обвинена в "агресивна практика", защото, ако някои от потребителите й се опитват да ограничат споделянето на данните си, компанията дава да се разбере, че те рискуват ползваните от тях услуги значително да бъдат ограничени.

Социалната мрежа бе замесена напоследък в редица скандали, сред които бе манипулирането на лични данни на 50 млн. нейни потребители, припомня АФП.

БТА/Дневник