Те нямат призната родина, но имат футболна мечта. Личният им бюджет е ограничен, но разполагат с идеи, знания и желание да постигнат целта си, като дадат възможност на жителите на Сомалиленд да се докоснат до най-популярната игра в света.

Четирима мъже от Англия са водени от обща кауза, разказа Би Би Си. През февруари Ахмед Али, Мохамед Саед, Абди Салам Ахмед и Хюсей Адан обединяват усилия за създаването на футболна академия в Сомалиленд - родината на техните родители.

Четиримата вярват, че всеки млад човек трябва да има възможност да играе свободно футбол. Желанието им е промяната да подейства цялостно върху състоянието и развитието на автономната област в Северозападна Сомалия.

Предизвикателството, което стои на пътя към мечтата им, е да изградят всичко от нулата - без налична инфраструктура, активни футболисти или достатъчно средства. Сомалиленд не е член на ФИФА и затова не може да разчита на пари по програмите за развитие от организацията.

Начинанието изглежда като задача с повишена трудност при положение, че жителите на Сомалиленд разполагат със средно по 347 долара на година. Автономията два пъти обявява независимост, но все още не е призната за държава от ООН.

Четиримата имат основата, върху която да градят и бързо печелят подкрепата на правителството. Али е бивш скаут в "Уест бромич" и "Кардиф", като в момента оглавява младежкия футбол и програмата за обучение на треньори в Сомалиленд.

"Те (правителството) ни казаха: "Давайте, дръжте ни в течение, ако има нещо, с което можем да помогнем, стига това да не са пари", казва Али.

За малко повече от шест месеца четиримата успяват бързо да запалят интереса към футбола чрез създаването на академия в Сомалиленд. Проектът се финансира единствено с дарения, като в столицата Харгейса вече се обучават 132 треньори и 1600 футболисти. За по-малко от година са създадени младежки първенства до 13, 15 и 17 г., а като акцент в програмата попада и развитието на женския футбол.

Четиримата искат Сомалиленд да последва съдбата на Косово и Гибралтар, които не са признати като държави, но в последните години станаха част от световния футбол заради членството си във ФИФА.

Али, Саед, Ахмед и Адан осъзнават, че предстои много работа, като в краткосрочните им планове влизат обвързването на повече хора с футбола и създаването на елитни младежки тимове на ниво 15 и 17-годишни.

"Футболът е световен език и ако вадим талантливи играчи, които правят впечатление на международната сцена, това ще превърне Сомалиленд в свят на доброто", допълва Али.

Dnevnik.bg