Русия обеща в рамките на няколко месеца да намали добива на петрол с 2% спрямо нивата от октомври 2018 г. (около 11.36 млн. барела на ден). Това се равнява на около 228 000 барела по-малко всеки ден, съобщи министърът на енергетиката Александър Новак.

На пресконференция той обясни, че това е сделката между ОПЕК и група държави извън петролния картел. Целта е групата, станала известна като ОПЕК+, да съкрати общо 1.2 млн. барела дневно, за да поддържа по-високи цени. Тамер ал Гадбан, министър на петрола на Ирак, каза, че всяка от страните от ОПЕК ще намали добива с около 2.8%.

На страните извън организацията се падат 800 000 барела, а Русия на практика се ангажира "с максимални темпове спрямо технологичните възможности" да поеме над половината от останалото количество. Сделката ще действа половин година и през април ще бъде прегледана от участниците. Извън квотите остават Иран, Венецуела и Либия.

Няма график за реализиране на договореното, като Новак обясни във Виена, че "у нас зимата винаги е особен климатичен период и затова ни е по-сложно да съкращаваме добивите".

По-рано агенциите "Ройтерс" и "Блумбърг" съобщаваха, че Москва е готова на не повече от 150 000 барела на ден по-малко, докато от ОПЕК настоявали на 250-300 хиляди барела.

Преговорите продължиха в централата на организацията повече от 4 часа днед. Новак заяви след това, че причината е по-сложната - спрямо 2016 г. - ситуация на пазара и нуждата да се оценят прогнозите, тъй като за две години са се увеличили неяснотите.

Dnevnik.bg