Дългове за над 30 млн. лева и поети ангажименти за над 60 млн. лева има правителствената болница "Лозенец", чийто директор е проф. Любомир Спасов. Все още тече финансовият одит, но по първоначална информация финансовото състояние на болничното заведение не е добро, каза днес по Би Ти Ви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той допълни, че работещите в болницата не са получавали от месец и половина заплати. "Правителството взе необходимите мерки, за да разплати дължимите заплати. Освен това са прехвърляни средства от разходи за персонал, за издръжка и капиталови разходи", каза още Ананиев.

Той уточни, че Любомир Спасов няма да бъде директор, след като болницата стане педиатрична, добави Ананиев. Министърът увери, че учебната и клинична база в болница "Лозенец" на студентите по медицина от Софийския университет ще бъде запазена.

В момента болничното заведение разполага с около 220 легла. За да бъде многопрофилна детска болница обаче ще са необходими двойно повече. Предвижда се и изграждането на още един корпус с топла връзка между вече съществуващата сграда и новата.

За реализацията на проекта ще са нужни 35 – 40 млн. лева, докато изграждането на нова болница би струвало около 150 млн. лева. Здравният министър добави, че вече се водят разговори част от средствата да са европейски.

Кирил Ананиев каза, че след шест месеца "Болница "Лозенец" ще бъде предназначена за лечение само на деца. Отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъде разпределени към другите университетски болници в София, които са специализирани в даденото лечение за възрастни хора.

Специалистите в болницата ще имат право на избор – дали да останат на същото място или да се прехвърлят на друго. При всички положения работа ще бъде намерена за всички, каза Ананиев.

Dnevnik.bg