Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани отказа да участва в срещата на върха на Съвета за сътрудничество в Залива в Саудитска Арабия, която от повече от година води регионален бойкот на страната му, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Лидерите на другите пет страни от съвета бяха посрещнати от саудитския крал Салман преди началото на днешната среща на върха. Катар изпрати свой представител от по-нисък ранг от външното си министерство.

Членовете на Съвета за сътрудничество в Залива Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства скъсаха отношенията си с Катар през лятото на 2017 г. заради подкрепата му за ислямистки групировки, които за тях са терористични. Емирът на Катар присъстваше на миналогодишната среща на върха в Кувейт, където пък бойкотиращите страни изпратиха свои представители от по-нисък ранг.

Външният министър на Бахрейн Халид ал Халифа написа в "Туитър", че емирът на Катар е трябвало да приеме справедливите според него искания на бойкотиращите страни и да присъства на срещата на върха.

Dnevnik.bg