Блокът "Елк" ("Изход") на изпълняващия длъжността премиер на Армения Никол Пашинян получава близо 60% от гласовете на предсрочните парламентарни избори след обработка на 29 избирателни секции от общо 2010, предаде ТАСС, като се позова на Централната избирателна комисия.

Партията "Процъфтяваща Армения" печели 15 на сто от гласовете, "Светла Армения" и Републиканската партия малко над 5 процента. За влизане в парламента партиите трябва да съберат най-малко 5 на сто от гласовете на избирателите, а блоковете - не по-малко от 7 на сто, посочва ТАСС. Девет политически партии и две коалиции си оспорват 101 места в арменския парламент.

Никол Пашинян, 43-годишен бивш журналист, дойде на власт в Армения през май, след като в продължение на няколко седмици оглавяваше масови демонстрации срещу правителството, което беше на власт повече от 10 години. По план редовните избори в страната трябваше да са през 2022 година.

Пашинян, който от идването си на власт предприе мащабен кръстоносен поход срещу корупцията - от армията и митниците до училищата, се обявява за "икономическа революция" в страна, където около 30 процента от населението живее под прага на бедността, според официалната статистика. "Ще превърнем Армения в промишлена държава, държава на високи технологии, ориентирана към износ", казва той.

В политически план, лидерът на арменската "нежна революция" обещава "да укрепи стратегическия съюз с Русия и същевременно да засили сътрудничеството със САЩ и Европейския съюз".

Dnevnik.bg