Ръководството на Българската академия на науките (БАН) обвини министъра на образованието Красимир Вълчев, че е заел позиция в спора на институцията с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В съобщение на сайта на БАН пише, че "очакванията към министъра да бъде безпристрастен посредник в изкуствено провокирания конфликт" не са се оправдали, а той заел "позиция изцяло в полза на ръководството на НИМХ и по този начин министерството станало страна в спора.

Решението за отделяне на НИМХ от БАН бе взето от парламента с гласуването на второ четене на държавния бюджет за следващата година. От 1 януари 2019 г. институтът ще е самостоятелно юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката. Депутатите решиха още институтът да излезе от структурата на БАН с цялото си имущество, с всички права и задължения, както и с членство във всякакви международни организации.

Споровете около отделянето на НИМХ в крайна сметка опряха до една сграда. Става въпрос за двуетажна постройка от комплекс от сгради на столичния булевард "Цариградско шосе" 66, в която академията иска да се помещава новосъздаденият институт за изследвания на климата, атмосферата и водите, в който се очаква да останат няколко души от НИМХ. Отделящият се институт, който ще продължи да ползва останалите сгради от комплекса, обаче иска да запази и двуетажната сграда.

От БАН твърдят, че приетите текстове в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г. са грубо нарушение на автономията на академията.

"Нашето твърдо убеждение е, че извършеното под натиск изваждане на НИМХ от Българската академия на науките е погрешно и ще има негативен ефект както върху оперативната, така и върху научната дейност в областта на метеорологията и хидрологията в България. Независимо от това, БАН ще продължи да съдейства на Министерството на образованието и науката за осигуряване на безпроблемно функциониране на новия институт към МОН, спазвайки стриктно нормативната уредба на България", пише в позицията на БАН.

Дневник