ЦСКА (Москва) постигна впечатляваща победа с 3:0 срещу "Реал" (Мадрид) на "Сантяго Бернабеу", но отпадна от Европа. Руският отбор нанесе най-тежкото домакинско поражение в историята на европейските участия на "кралския клуб".

Въпреки че спечели и двата си мача с европейския и световен клубен шампион и не допусна нито един гол в тях, ЦСКА (Москва) остана на последното място в група G на Шампионската лига.

Руският вицешампион се размина с участие в Лига Европа за сметка на "Виктория" (Пилзен), който победи "Рома" с 2:1 у дома в другия мач от групата.

ЦСКА и "Виктория" завършиха с равен брой точки - по седем, при значително по-добра голова разлика за руския тим - 8:9 срещу 7:16. Чешкият шампион обаче зае третото място заради по-добри показатели в директните мачове - победа с 2:1 като гост и равенство 2:2 у дома.

"Реал" си беше гарантирал първото място още преди мача с ЦСКА. Това накара Сантяго Солари да направи доста промени. В стартовия състав все пак личаха имената на Тибо Куртоа, Марсело, Иско, Марко Асенсио и Карим Бензема. Останалите титуляри бяха Алваро Ордиосола, Хесус Вайехо, Хави Санчес, Маркос Йоренте, Федерико Валверде и Винисиус Жуниор.

В тази формация "Реал" започна добре мача. Винисиус беше много активен и създаваше доста проблеми за защитата на ЦСКА. Няколко негови пробива отляво завършиха с остри подавания в наказателното поле, но нямаше кой да ги засече.

В 24-ата минута Винисус направи още един хубав пробив вляво от врата и стреля по диагонала. Игор Акинфеев спаси, а секунди по-късно Асенсио уцели гредата. Пет минути по-късно Асенсио направи сериозен пропуск фронтално срещу вратата.

ЦСКА неочаквано нанесе два бързи удара в края на първото полувреме. В 37-та минута Фьодор Чалов получи топката от Арнор Сигурдсон на границата на наказателното поле, финтира Санчес и с фалцов удар с левия крак я насочи покрай Куртоа.

Шест минути по-късно гостите отново хванаха защитата на "Реал" неподготвена. Матиас Фернандес отправи силен шут, Куртоа успя да избие, но топката попадна в Георгий Шенников, който отбеляза втори гол.

В 73-ата минута ЦСКА стигна до още едно попадение. Сигурдсон беше изведен от Никола Влашич на границата на наказателното поле и със силен изстрел не остави шансове на Куртоа.

"Реал" не беше губил мач от груповата фаза на Шампионската лига на "Бернабеу" от 2009 г., когато отстъпи с 2:3 срещу "Милан". "Ювентус" пък беше последният отбор, спечелил и двата си мача срещу мадридчани в групите на най-силния клубен турнир. Това се случи през сезон 2008-09.

Dnevnik.bg