Първият двукратен олимпийски шампион в историята на България Боян Радев получи награда от Международната федерация по борба (UWW). Той беше отличен по повод 50-годишнината от спечелването на златния медал от игрите в Мексико през 1968 г.

По време на церемонията, която се състоя днес в столичен хотел, Радев получи приз и от Българския олимпийски комитет (БОК).

"Не мога да се оплача нещо от световната или от българската федерация. Винаги са ме зачитали, винаги са били с уважение към мен. Гордея се с тях и те се гордеят с мен", каза Радев пред Би Ти Ви.

Радев е роден на 25 февруари 1942 г. в пернишкото село Мошино. През 1964 г. в Токио легендарният български борец печели златен олимпийски медал в полутежка категория в класическия стил. Две години по-късно добавя световна титла от шампионата на планетата в Толедо, а през 1968 г. отново триумфира с олимпийска титла.

Радев има още три медала от големи първенства - сребърни от световните през 1962 и 1967 г. и сребърен от европейското през 1968 г. През 2009 г. е приет в Залата на славата на световната борба.

"Спомените са ми много силни. Вълнувам се. Това са страхотни мигове, които не може да се опишат или да се разкажат", каза още Радев.

Дневник