Петкратният носител на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели поиска "спешна среща с Бойко Борисов и ресорните министри" за развитието на Банско. 55-годишният австриец заяви, че е крайно време курортът да се сдобие с втори лифт.

"И в навечерието на новия сезон много мои приятели от чужбина не спират да ме питат защо все още в Банско няма втора кабина", каза Жирардели при откриването на новия зимен сезон в ски курорта, цитиран от БТА.

Австриецът е близък с президентa на Българската федерация по ски и собственик в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, който се свързва със собствеността на концесионера на ски зоната над Банско "Юлен" АД.

Четирикратният световен шампион е почетен гражданин на Банско и посланик на града, а една от пистите носи неговото име.

"Мисля, че е дошло време за по решителни действия, защото в противен случай туристите от цял свят, които идват в Банско, ще видят, че не искате да развивате курорта и ще сменят дестинацията. Време е за среща с премиера Бойко Борисов и министрите, които са отговорни за решението на въпроса с втората кабина и за бъдещето на Банско", каза още Жирардели.

В началото на 2018 г. Банско представи чрез в. "Труд" идеен проект за изграждането на втори кабинков лифт. Това се случи няколко дни, след като правителството позволи разширяването на ски зоната "Банско" и отвори вратите за нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктура в почти половината национален парк.

В отговор еколози обявиха, че ще сезират Европейската комисия за нарушаване на две европейски директиви, а граждани излязоха на протести срещу промените в плана за управление на "Пирин".

През лятото комитетът по световното наследство на ЮНЕСКО смекчи тона за екооценката на националния парк, като гласува редактирано решение. В него отпаднаха важни препоръки и искания на комитета към правителството от първоначалния проект за решение, а именно кабинетът да не прилага спорните изменения в настоящия план за управление на Пирин от декември 2017 г., докато не бъде направена пълна екологична оценка на проекта за новия план.

Първоначалното решение беше коригирано и смекчено от ЮНЕСКО на дипломатична препоръка правителството "да се въздържа" от прилагането на тези поправки, докато не да бъде направена екологична оценка на плана.

В началото на този месец Върховният административен съд върна за ново разглеждане от друг съдебен състав спора за необходимостта от екооценка на новия план за управление на "Пирин". 

Дневник