Обединителният събор в Киев днес гласува за създаването на автокефална украинска православна църква, съобщи руската секция на Би Би Си.

За предстоятел на Църквата и Киевски митрополит е избран досегашният Переяславски и Белоцерковски митрополит Епифаний.

"Поздравявам всички със създаването на автокефална Украинска православна църква, състояло се преди малко в храма Св. София", заяви президентът Петро Порошенко в изказване. "Вие сте не просто свидетели, а и творци на историята, която се създава в момента", обърна се той към присъстващите.

"Това е Църква без Путин, Църква без Кирил, Църква без молитва за руската власт и руската войска, защото руската власт и руската войска убиват украинците. Но тази църква е с Бог", добави той.

През октомври Вселенската патриаршия призна правото на Украйна да има независима църква, след като президентът Петро Порошенко се бе обърнал към нея с искане Украйна да получи свидетелство за автокефалия.

В резултат Московската патриаршия прекъсна общение с Вселенската и обяви процеса за нелегитимен, а руски медии писаха, че може да бъдат завзети светини в Украйна като предпазна мярка.

Дневник