Доскорошният президент на ЮАР Джейкъб Зума е въвлечен в нов политически скандал след подписването на неочакван звукозаписен договор, съобщи Би Би Си.

Управата на окръг Етеквини в страната е взела решение да финансира албум с протестни песни, които да бъдат записани от Зума. Целта на властите е опазване на културното наследство. Етеквини включва крайбрежния град Дърбан и заобикалящите го градове. Това е част от провинцията, от която Зума е родом и откъдето идва и най-голямата част от неговия електорат.

Опозиционната партия в ЮАР - Демократичен алианс, определи този ход като прахосване на средства и заяви, че вместо това държавните средства в района трябва да се използват в помощ на младите музиканти. "Прокламираме култура и наследство. Проблемът идва, когато общината ни прахосва пари по бивш президент, който си пробва късмета в музикалната индустрия, докато имаме изгряващи артисти, които имат нужда от подкрепа", казва местният лидер на партията и допълва, че "едва ли има рационално мислещ човек, който да смята песните на Зума за смислена част от културното наследство". Една от популярните песни, които 76-годишният президент често изпълнява по време на политическите си надпревари, се казва Bring Me My Machine Gun.

Зума бе свален от власт през февруари 2018 г. от собствената си партия "Африкански национален конгрес" и е подсъдим по няколко обвинения в корупция, свързани с негови сделки за оръжие от 90-те години. Той отрича да е злоупотребил с положението си.

По време на протестите срещу апартейда песните играят важна роля за повдигане на духа на протестиращите, заради което представител на организацията за опазване на културното наследство в Етеквини смята, че е важно те да бъдат съхранени за поколенията. Много от тези песни обаче са загубени или заплашени от забрава, тъй като техни записи липсват. Зума бил един от малкото, които са ги пели през 80-те и 90-те години, а и продължава да ги пее и днес, заради което било предложено неговото име.

През декември 2018 г. съдът в ЮАР реши, че Зума трябва да възстанови средствата, платени от държавата за множеството съдебни дела, водени срещу него по обвинения в корупция в продължение на повече от десетилетие. Според изчисленията той дължи между 1 и 2,2 млн. долара за съдебни разходи.

Дневник