Световната федерация по ски (ФИС) дисквалифицира германеца Щефан Люиц, който спечели гигантския слалом от Световната купа в Бийвър Крийк на 2 декември. Дисциплинарният панел на ФИС реши, че Люиц е нарушил антидопинговите правила и му отне победата в американския курорт.

Наказанието е заради непозволено използване на кислородна маска в стартовата къщичка. Стартът на пистата "Хищните птици" се провежда на надморска височина от близо 3000 метра и много от скиорите използват кислородни маски. Правилата на ФИС са такива, че кислород може да се приема извън къщичката и до нея, но не и в рамките ѝ. Именно това нарушава Люиц според докладите и кадрите на прякото предаване.

"Панелът на ФИС признава нарушението на Люиц на правилника за използване на веществата и приемане на кислород между двете спускания", гласи съобщението на ФИС, след което се добавя, че останалите резултати на германеца не са застрашени.

Отнемат се победата на Люиц, премията, както и трофеят му от Бийвър Крийк.

През декември германецът победи Марсел Хиршер, а трети се нареди швейцарецът Томас Тумлер. В крайна сметка след дисквалификацията на Люиц носи победата на Хиршер, а на подиума като трети се качва Хенрик Кристоферсен.

По този начин Хиршер вече има 15 победи в рамките на 2018 г. Австриецът се изравнява като №1 с Микаела Шифрин, като през годината двамата задминаха досегашното върхово постижение на Ингемар Стенмарк от 13 (1977 и 1979 г.).

Австриецът вече има 65 победи в Световната купа и седем през сезона. Успехите му в гигантския слалом са 31, с един повече от тези в другата му силна дисциплина – слаломът. В историята на Световната купа пред Хиршер са единствено Стенмарк с 86 победи и Линдзи Вон с 82.

Все пак от ФИС допълват, че Люиц може да обжалва решението пред Спортния арбитражен съд (CAS) в 21-дневен срок.

Дневник