През 2020 г. приходната администрация предвижда данъчните декларации за физически лица да бъдат предварително попълнени като гражданите ще трябва да дописват само извънредни доходи, като например от продажба на ценни книжа. Това обяви говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров, цитиран от агенция "Фокус".

Той посочи, че вече има законодателна промяна, която дава право на НАП да събира информация от работодателите. "Това ще става с допълнителен формуляр по отношение на доходите. Това ще се случи през февруари 2020 г. и така НАП по предварителни данни ще може да създаде декларации. И така човек ще може да види това със своя персонален код", заяви той и посочи, че това допълнително ще облекчи процедурите по подаване на декларации.

От думите му се разбра, че агенцията вече ще има техническа възможност да осигури този начин на деклариране. Предвижда се хората, които имат електронен подпис или ПИК да могат електронно да изтеглят попълнения вече формуляр с известната на данъчните информация - трудови и други доходи. Хората ще сверяват данните и ще добавят информация при необходимост.

Повече подробности данъчните ще оповестят на по-късен етап.

В първите минути на началото на данъчна кампания 2019 г. има 90 подадени декларации. Данъчната кампания обаче започва официално днес. Срокът за подаване на декларации за доходи през 2018 г. е до 30 април, като подаването може да бъде извършено в офисите, по пощата и по електронен път.

Насърчаваме клиентите да подават декларации по електронен път, тъй като това е по-лесният, по-бързият и по-сигурният начин. Отделно, ако се подаде декларацията по електронен път, може да се ползва отстъпка от 5%, но тя не може да е повече от 500 лв. и трябва да бъде изплатена до 31 януари, обясни Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП.

Тя посочи, че офисите на агенцията през цялата кампания ще работят на плаващо работно време, а в последните дни при необходимост – с удължено. По думите ѝ формулярите на декларациите ги има във всички офиси, както и на страницата на НАП в интернет.

Георгиева напомни, че хората, които искат да ползват данъчни облекчения към момента на подаването на декларация не трябва да имат задължения. За облекчението, което е за млади семейства, може да не се подава документ от единия съпруг, а за облекчението, което е за деца, е в размер на 200 лв. за едно дете, 400 лв. за две деца и 600 лв. за три или четири деца, а за деца с увреждания – до 2 хил. лв. Там също няма да е нужно да се иска документ от единия родител, обясни експертът. Новото от тази година е, че ако на единия родител не му достига доход, може да се възползва и от дохода на другия родител, за да може да ползва цялото облекчение.

За миналата година са подадени около 6 хил. данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са подадени по електронен път, показват данните на НАП.

През кампания 2019 г. предлагаме 100 електронни услуги напълно безплатно. Те могат да се използват с ПИК, който се издава безплатно и дава достъп до тях, заяви Бъчваров. "Имаме амбиции за тази година всяка втора декларация да бъде подадена онлайн, защото така е по-бързо и по-сигурно", заяви Бъчваров. Той посочи, че тенденцията е за трайно намаляване на случаите с неподадена данъчна декларация от физически лица. 

Дневник