Членове на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) изразиха вчера резерви за сключването на съюз с крайнодясната италианска партия "Лига", предаде "Асошиейтед прес".

Председателят на "Лигата" Матео Салвини, който е вътрешен министър на Италия, бе в сряда във Варшава в опит да сключи съюз с ПиС преди изборите за Европейски парламент през май. След среща с лидера на полската партия Ярослав Качински гостът изрази надежда, че една "италианско-полска ос" ще замени настоящата "френско-германска ос". Салвини каза, че вижда един реформиран Европейски съюз с по-малко бюрокрация и силна охрана по границите срещу мигранти, съюз, който предоставя повече власт на страните членки.

Но полските власти подчертаха, че не става дума за постигнато споразумение. Според коментаторите в Полша има сериозни основания за предпазливост спрямо Салвини, смятан от мнозина поляци за прекалено проруски настроен.

Депутатът Витолд Вашчиковски, бивш външен министър, каза, че единственият ангажимент, поет пред Салвини, е да продължат срещите и консултациите, но "няма никакви ангажименти за споразумение, за формиране на съюзи или общи парламентарни групи в Европейския парламент".

Водещият коментатор на всекидневника "Жечпосполита" Михал Шулджински изразява убеденост, че по време на посещението си Салвини е чул повече за онова, което дели "Лигата" и "Право и справедливост", отколкото за онова, което ги свързва. "Качински показа, че не иска да бъде част от евроскептичен съюз под патронажа на Кремъл", констатира журналистът във вчерашния брой на вестника.

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази вчера надежда, че правителствата на Полша и Италия ще играят водеща роля за възхода на националистите в Европа. "Полско-италианската или варшавско-римската ос е едно от най-великите начинания, с които може да започне годината, и аз се възлагам големи надежди на това", заяви Орбан в Будапеща.

/БТА, Дневник