Насърчаване на пряката демокрация и намаляване на прекалено големите разходи в политиката са сред целите, които новата политическа група в Европейския парламент на италианското Движение "Пет звезди" ще се опита да насърчава в програма, която ще бъде публикувана преди европейските избори през май, предаде EurActiv. Вицепремерът Луиджи ди Майо бе в Брюксел, за да обсъди плановете за новата група.

Заради Брекзит евроскептичните депутати от Партията за независимост на Обединеното кралство ще напуснат парламентарната група Европа на свободата и пряката демокрация (ЕСПД), част от която е и "Пет звезди". Не е ясно дали ЕСПД ще оцелее след евроизборите, заради което италианската партия е принудена да търси потенциални съюзници.

Ди Майо се срещна с лидери на полската дясна партия "Кукиз’15", хърватската популистка "Жива стена" и финландската либерална "Движение сега" с предложение да се включат в бъдеща политическа група, която да се сформира след изборите за Европейски парламент през май. Водят се разговори с други европейски партии, заяви Ди Майо. "Пет звезди" чака отговор и от френските "жълти жилетки".

В публикация на официалния сайт на партията Ди Майо изрази подкрепата си за движението на "жълтите жилетки", но засега не е ясно дали то ще успее да прерасне в политическа организация преди изборите.

Програмата от 10 точки, която ще бъде подписана в Ром около средата на февруари, ще изтъква общите ценности, споделяни от различните съюзници в новата политическа група. Включилите се партии ще имат право на свободно гласуване по всеки въпрос, както е и в момента в групата на ЕСПД. Скромният размер на потенциалните съюзници на Ди Майо засега сочи, че "Пет звезди" ще доминира.

Евродепутатът от парламентарната група на "Пет звезди" Фабио Масимо Касталдо коментира пред EurActiv, че програмата, която все още не е завършена, ще е силно фокусирана върху намаляването на политическите разходи, включително и затварянето на седалището на Европейския парламент в Страсбург. Спестяванията, които това ще донесе, почти 200 милиона евро, трябва да бъдат насочени към програми в полза на европейските граждани, се посочва още в програмата.

Въпреки че защитата на околната среда ще е ключова в предизборната кампания на "Пет звезди", европейските Зелени засега затварят вратата пред официален съюз с партията заради коалиционното й партньорство с крайнодясната "Лига".

Дневник