Международната коалиция за борба с джихадистите, ръководена от САЩ, заяви днес, че е започнала да изтегля войските си от Сирия, без да даде подробности, съобщи "Франс прес".

Коалицията "започна процеса на изтегляне (...) от Сирия", каза пред АФП полковник Шон Райън. "От съображения за оперативна сигурност не обсъждаме срокове, места или движения на войските", подчерта говорителят.

През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви решението за изтегляне на 2000 военнослужещи от Сирия, изпратени за подкрепа на коалицията срещу "Ислямска държава".

Водените от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF) предупреждават, че ще им е трудно да се справят с джихадистите, ако американското подкрепление си тръгне. Решението не срещна подкрепа и в администрацията на Тръмп, която напусна и министърът на отбраната Джим Матис.

По-късно се появи информацията, че изтеглянето няма да стане веднага, а съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън каза, че първо ще са нужни гаранции за сигурността на кюрдските съюзници на САЩ. Думите му разгневиха турското ръководство, което се готви за нова операция срещу кюрдските сили (смятани от нея за терористична организация) по границата със Сирия.

Дневник