Двама души загинаха след падане на лавина в Пирин в района на Банско, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст. Загиналите са били любители на екстремните зимни спортове и са карали в западните склонове на връх "Тодорка".

На мястото е работил целият отряд на Планинска спасителна служба – Банско. Първоначално е било открито тялото на единия загинал, а малко по-късно и на втория. На мястото освен планинските спасители са били и кучета – търсачи, каза пред радио "Фокус-Пирин" началникът на службата Емил Нешев.

Инцидентът става само ден, след като от Планинската спасителна служба предупредиха, че има повишена опасност от лавини в планините. Вчера от ПСС препоръчаха скиорите да не се отклоняват от пистите и да не навлизат в лавиноопасни райони.

В днешното съобщение се посочва, че въпреки многократните предупреждения, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина.

Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, от ПСС при БЧК призоваха за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях.

Дневник