Приемането на закон за декриминализиране на някои случаи на корупция и широка амнистия за някои престъпления ще бъде отстъпление от спазването на върховенството на закона в Румъния, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Ройтерс".

Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня е признат за виновен за корупция и затова не може да бъде премиер.

По време на съвместна пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис Юнкер повтори, че макар Европейският съюз да се гради на компромиси, няма да има компромис със спазването на върховенството на закона. "Ако амнистията бъде приета, както някои в тази страна очакват, това ще бъде стъпка назад във върховенството на закона", каза Юнкер в отговор на въпрос.

Драгня, който настоява, че не е извършил престъпление, опитва да прокара промени, сред които и указ, който ще осигури помилване и амнистия, включително и на него. Опитът на социалдемократите да декриминализират някои случаи на корупция в началото на 2017 г. разпали най-големите улични протести от падането на комунизма през 1989 г. досега.

Вчера в интервю за Би Би Си външният министър Теодор Мелешкану даде нов аргумент защо е необходимо решението - за да може Букурещ да реши проблема с препълнените затвори.

Срещу проекта се обявиха президентът Клаус Йоханис, генералният прокурор, антикорупционният прокурор и правозащитни групи.

Дневник