Четири шведски партии са се споразумели за съставянето на правителство след месеци на криза, съобщи в. "Афтонбладет", позовавайки се на свои източници. Премиерът Стефан Льовен ще получи втори мандат, подкрепян от своите социалдемократи, Партията на центъра, Зелените и либералите.

Въпросните четири сили имат по-малко от половината места в парламента, така че ще трябва да разчитат и на Лявата партия, която е съюзник на социалдемократите.

Изборите през септември не дадоха мнозинство на нито една партия и засега нито една от предложените коалиции не успя да събере достатъчно подкрепа, за да състави правителство. Положението се усложнява от факта, че всички други парти са твърдо решени да не си сътрудничат с крайнодесните Шведски демократи.

През декември депутатите отхвърлиха с 200 срещу 116 гласа втори мандат за Льовен, който сега е изпълняващ длъжността премиер. Парламентът вече беше гласувал за отстраняването му при задължителен вот през септември, но отхвърли и лидера на десноцентристите Улф Кристерсон като премиер. Парламентът може да отхвърли още две кандидатури за премиер, преди да стане задължително насрочването на нови избори. Вот ще има идната седмица.

Дневник