С гол от дузпа на Мохамед Салах "Ливърпул" постигна измъчен успех с 1:0 срещу "Брайтън" като гост и се върна на победния път във Висшата лига. Мърсисайдци събраха 57 точки след 22 мача и поведоха със седем пред шампиона "Манчестър сити", който в понеделник посреща "Уулвърхемптън" в последния мач от кръга.

"Ливърпул" показа колебания след двете поредни загуби в последните десет дни. На 3 януари тимът на Юрген Клоп допусна първото си поражение във Висшата лига - 1:2 срещу "Манчестър сити", а в понеделник отпадна от Купата на Англия от "Уулвърхемптън" (1:2).

Добре подредената отбрана на "Брайтън" създаде доста проблеми за мърсисайдци, които отправиха първия си точен удар едва през второто полувреме. Домакините рядко атакуваха, но въпреки това имаха възможност да измъкнат точка от "Анфийлд".

Първата опасна ситуация дойде в 9-ата минута. Анди Робъртсън напредна по левия фланг и центрира отлично пред вратарското поле. Роберто Фирмино обаче се размина с топката.

В 15-ата минута след центриране отдясно Глен Мъри беше изпуснат от Фабиньо, който игра като централен защитник заради многото контузии на тази позиция в тима на Клоп. Нападателят на "Брайтън" обаче стреля много неточно с глава.

В 27-ата минута Трент Александър-Арнолд центрира към най-ниския на терена - Джердан Шакири, който беше оставен да стреля с глава пред вратарското поле. Ударът на швейцареца обаче премина малко встрани от далечната греда. С това се изчерпа и всичко по-интересно пред двете врати преди почивката.

След почивката Салах заигра доста по-активно и това бързо даде резултат. В 47-ата минута футболист №1 във Висшата лига за миналия сезон се измъкна отляво и отправи първия точен удар. Изстрелът му все пак не затрудни вратаря Дейвид Бътън.

Само минута по-късно Салах се разходи в наказателното поле на "Брайтън" и си спечели дузпа след слаба игра в защита на Паскал Грос. Египтянинът се зае с изпълнението от бялата точка и отбеляза безапелационно.

Салах вкара 14-ото си попадение във Висшата лига и се изравни с Пиер-Емерик Обамеянг и Хари Кейн на върха при голмайсторите.

В 58-ата минута "Брайтън" можеше да изравни с първата си наистина добра атака. Мартин Монтоя достави отлично центриране по земя от десния фланг към точката на дузпата. Паскал Грос стигна пръв до топката и стреля, но ударът му беше блокиран от Фабиньо.

Опитите на "Ливърпул" да реши мача с втори гол не дадоха резултат. Най-близо до попадение беше Салах, който обаче направи огромен пропуска в 88-ата минута след подаване на Джеймс Милнър.

В заключителните секунди се стигна до опасно разбъркване пред вратата на Алисон, но ситуацията се размина без удар и гостите удържаха трите точки. "Брайтън" не успя да отбележи гол у дома за пръв път от десет месеца.

Дневник