Световната №1 Симона Халеп се класира за осминафиналите на Australian Open, след като победи двукратната финалистка в Мелбърн Винъс Уилямс 6:2, 6:3 за час и 18 минути. Румънката, която имаше отрицателен баланс срещу ветеранката от САЩ преди мача, вече има три победи в шест двубоя.

За пръв път от началото на турнира Халеп приключи мач в два сета, след като имаше тежка задача в предходните си два двубоя. В първи кръг тя трябваше да обръща Кая Канепи, а във втори игра три сета и срещу американката София Кенин.

На осминафиналите Халеп ще се изправи срещу другата сестра – Серена Уилямс. По-рано седемкратната шампионка от турнира победи тийнейджърката Даяна Ястремска.

Победата на Халеп не позволи да има 17-и мач в Големия шлем между сестрите Уилямс. За последно двете се изправиха една срещу друга на миналогодишния US Open, когато Серена Уилямс победи убедително в третия кръг. През 2017 г. двете сестри Уилямс играха на финал в Мелбърн.

В първия сет равенството се задържа до 2:2, когато Халеп повиши темпото и успя да спечели всички останале геймове до края на сета, пробивайки два пъти американката.

Втората част започна с размяна на пробиви и задържане на равенството до шестия гейм. След това Уилямс допусна срив в играта си и по този начин предаде предимството на Халеп. Тя проби два пъти и спечели всичко до края, за да затвори срещата след само 78 минути игра.

Срещу Серена Уилямс, която ще срещне в следващия кръг, румънката има само една победа в девет мача.

Гарбине Мугуруса също се класира за осминафиналите, като тя победи със 7:6 (5), 6:2 швейцарката Тимеа Бачински.

Четвъртият поставен при мъжете Александър Зверев победи австралиеца Алекс Болт с 6:3, 6:3, 6:2. Германецът не срещна особени затруднения срещу участващия с "уайлд кард" и надделя за час и 52 минути.

За пръв път в своята кариера Зверев стига до четвъртия кръг, след като в предходните две години неизменно отпадаше на третото стъпало в Мелбърн. Зверев реализира 14 аса и общо 29 уинъра на централния корт.

В следващия кръг той ще се изправи срещу Милош Раонич в един от най-интересните осминафинали. Дотук двамата имат по една победа в съперничеството им.

Напред продължава и 12-ият в света Борна Чорич, който победи Филип Крайнович с 2:6, 6:3, 6:4, 6:3. Хърватинът се справи със своя сръбски опонент за 2.43 часа и в осминафиналите ще чака победителя от мача между Люка Пуи и Алексей Папирин.

Дневник