Десет години навърши шуменската консултантска фирма, специализирана в подготовката и управлението на проекти, ЕС ПИ КОНСУЛТ БГ.

Тя стартира своята дейност през 2009 г., въпреки икономическата криза, която тогава е в най-големия си пик. Компанията започва работа по проекти с партньори, ситуирани главно в региона, но с годините успява да разгърне своята дейност, да увеличи капацитета си  и днес може да се похвали с работа по десетки значими проекти и партньори от цялата страна и чужбина. Сред тях са международни, държавни и местни институции, търговски дружества, неправителствени организации и други.

Сред основните дейности на фирмата са консултантски и юридически услуги; разработване на проекти и управление на проектния цикъл на вече одобрени такива; оказване на техническа помощ и изготвяне на стратегически документи, оценки и бизнес планове; обучения и информационни мероприятия.

“Списъкът е дълъг и разнообразен. В годините сме се стремили да предложим максимален по вид услуги с безкомпромисно качество на работа. Благодарение на това, нашата експертиза стана по-конкурентоспособна, различна и търсена на пазара, а това ни помогна да стъпим и на международните пазари”, каза Димитрина Костова, управител и собственик на ЕС ПИ КОНСУЛТ БГ. Тя благодари на екипа и на партньорите на фирмата през годините. По думите й, всеки един от тях, както и всеки един от проектите е част от историята на дружеството и  затова то заема своето достойно място на пазара.

В историята на ЕС ПИ КОНСУЛТ БГ вече са записани големи инфраструктурни обекти на територията на цялата страна. Ето и част от по-значимите проекти, по които дружеството е работило в различни етапи от подготовката или по реализацията им:

  • „АМ „Калотина – София”, Лот 1: Столичен околовръстен път – Западна дъга и Лот 2: Северна скоростна тангента, финансирани по ОП “Транспорт” 2007 – 2013 г.
  • “Парково пространство на Национален дворец на културата – възстановяване и обновяване”, финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г.
  • “Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Варна“, финансиран по ОП „Околна среда“ 2007 – 2013 г.
  • „Интегриран проект за управление на питейните и отпадъчните води в квартал Горно Езерово" (гр. Бургас).
  • „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на територията на Община Велико Търново“ по ОП „Околна среда“ 2007 – 2013 г.

Освен това, през годините екипът на ЕС ПИ КОНСУЛТ БГ е работил по изготвянето на редица стратегически документи; планове за развитие на общини; програми, свързани с подобряване на качеството на атмосферния въздух и с насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници; множество документации по Закона за обществените поръчки в т.ч. на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. По-значими от тях са:

  • Разработване на „Финансовите инструменти, които ще се прилагат по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г.“ за Министерство на земеделието, храните и горите;
  • „Изготвяне на проучване на приложимите процедури и практики и подготовка на регламентираните документи относно режима на държавни помощи при финансиране с обществени средства на строителството на Интермодален терминал в Северен централен район на планиране в България – Русе” за Национална компания „Железопътна инфраструктура, финансиран по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020 г.“;
  • Изготвяне на „Стратегическа трансгранична концепция за пространствено планиране в зоната на транспортен коридор № 9 и прилежащия хинтерланд в Община Велико Търново, Интегриран пилотен проект по дейности от Проект: „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния – България – MIS-ETC Code& 171“;
  • „Последваща оценка на изпълнението, резултатите и въздействието на Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства", финансирана чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014”, (Норвежкия механизъм) Министерство на културата;
  • „Регионален екшън план за Пристанище Варна и хинтерланда му, като елемент от Пътната карта за развитие на региона Дунав-Черно море“, финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г.

През годините ЕС ПИ КОНСУЛТ БГ сключва договори с редица институции за извършване на дейности по осигуряване на публичност и информационни събития. Сред тях са Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и множество общини.

Трета година компанията оказва административни услуги на Министерството на регионалното развитие и благоустройството при изготвянето на Регионалните прединвестиционни проучвания за обособените територии на ВиК операторите в Бургас, Сливен и Шумен.

Компанията се възползва и от възможностите за финансиране, по които може да бъде бенефициент. Успешно приключва проект "Осигуряване на достъп до заетост на "ЕС ПИ КОНСУЛТ БГ" ООД. Реализира и нов: „Насърчаване на предприемачеството в район Североизточен - стимул за икономически растеж и създаване на заетост в области Шумен и Добрич“. Гордост за фирмата е пилотният проект, одобрен от Европейската комисия: „Мерки за подпомагане на дребномащабния риболов“. В хода на неговото изпълнение е учредена Европейската Асоциация на рибарите в Черно море, а през септември  м.г. в Малта проектът е отличен с награда за най-добра практика. Призът е първият до момента, който е връчван на страна членка на ЕС за дейности в Черно море.

Това е само част от историята на фирмата, оставила след себе си дълъг списък с обекти, проекти, документи, обучения, информационни събития, по които е работила.

„И така, маратонът продължава – влизаме в следващото десетилетие изпълнени с чувство за свършена работа и с желание да сме все по-успешни, да не спираме и да търсим нови възможности, без да правим компромиси със себе си", каза още управителят и собственик на фирмата Димитрина Костова.  

Платена публикация