„Реал" (Мадрид) и "Барселона" са клубовете с най-големи приходи в света на футбола, показва 22-ото издание на годишния доклад на "Делойт" - Money League. Европейският клубен шампион се завръща на върха, където е за рекорден 12-и път.

Водачът в класацията за последните две години "Манчестър юнайтед" се смъква на третото място.

Общите приходи на 20-те клуба в класацията за 2017-2018 бележат рекорд, като преминават границата от 8 млрд. евро. Постигнатите 8.3 млрд. евро са с 6% повече спрямо предходното издание на доклада, уточняват авторите му.

Първите три клуба генерират общо 2.1 млрд. евро. Това е само с 5% по-малко от общите приходи на първите 20 клуба в класацията през 1999-2000 г.

Кралете на футбола

"Реал" става първият клуб в историята, преминал границата от 700 млн. евро приходи за една година. Белите, които през май спечелиха третата поредна титла в Шампионската лига, са начело със 750.9 млн. евро.

"Реал" постига втората най-голяма преднина в историята на класацията, като завършва с 60.5 млн. евро по-високи приходи от втория "Барселона" (690.4 млн. евро).

Клубът от "Сантяго Бернабеу" е увеличил приходите си със 75 млн. евро за година. От "Делойт" обясняват, че това се дължи основно на ръста на търговските приходи с 54.8 млн. евро, като в това число влиза скокът в парите от спонсорски сделки, мърчандайзинг и от по-добрите финансови резултати от мачовете в предсезонната подготовка.

"Невероятното финансово представяне на "Реал" (Мадрид) през 2017-2018 г. е изградено върху натрупването на спортни успехи, най-скорошните от които са трите поредни титли в Шампионската лига. Това позволи на клуба да продължи да развива търговските си проходи, като апетитът да се партнира с най-успешния клуб в Европа е по-силен от всякога", посочва експертът от "Делойт" Дан Джоунс.

Водачът от последните две години "Манчестър юнайтед" отчита спад в приходите си от 10.3 млн. евро и записва 666 милиона. Специалистът от Университета в Шефийлд Роб Уилсън заяви пред "Ройтерс", че спадът при "Юнайтед" е очакван.

По думите му в основата е времето на подписване на нови търговски и спонсорски сделки. Той обясни, че в "Юнайтед" скоро не се задават преговори в тази насока и затова очакванията му са клубът да остане под върха още поне няколко години. Допълнително предизвикателство ще е, ако отборът не се класира за следващия сезон в Шампионската лига, което ще доведе със себе си спад в приходите в деня на мача.

"Манчестър юнайтед" е оценяван от KPMG като най-ценната футболна марка, докато "Форбс" го поставя начело в класацията си за най-скъпите клубове в света.

Най-висшата лига

Висшата лига записва рекорд, като има шест отбора в челната десетка. След "Манчестър юнайтед" влизат "Манчестър сити", "Ливърпул", "Челси", "Арсенал" и "Тотнъм". "Шпорите" попадат в топ 10 за втори път след 2006 г.

От десетката изпада хегемонът в италианския футбол за последните години "Ювентус". Така Серия А остава без представител в топ 10. Това е и първата промяна на състава на първите десет от 2012-2013 г.

Бундеслигата и Лига 1 имат по един представител - "Байерн" и ПСЖ.

Парите от телевизионните права са основният източник на средства за клубовете в класацията, осигурявайки 43% от общия дял на приходите. След това са парите от търговска дейност (40%) и приходите в деня на мача (17%).

Авторите на доклада отчитат и важната роля на участието и представянето на клубовете в евротурнирите. За следващото издание на Money League те очакват това перо дори да увеличи значението си, тъй като УЕФА ще разпредели повече пари сред клубовете участници в евротурнирите - 2.55 млрд. евро спрямо 1.84 милиард за 2017-2018.

Отчита се и фактът, че големите клубове ще получат превъзходство заради промените в Шампионската лига, които вече гарантират участие в групите на първите четири в четирите първенства с най-висок коефициент (в момента са Испания, Англия, Италия и Германия).

Дневник