Като "абсолютно недопустимо" е определено поведението на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров, който "опита да използва ефира на БНР за предварително подготвена собствена програма, като отказваше на няколко пъти да отговаря на въпроси на водещата" в разпространена до медиите позиция на Съюза на издателите в България за интервюто на Сидеров пред общественото радио. "На журналистите не бива да се гледа като на "дръжки на микрофони" или като на огледала, които да отразяват "блясъка" на политиците", се казва в текста.

Във вторник Сидеров използва поканата за интервю от националното радио, за да развие свои тези по въпроси, които смята за неглижирани от българските медии, като изтъкна, че обществените БНР и БНТ, които се издържат от държавна субсидия, "се разминават с дневния ред на обществото", към който той се придържа.

По-късно през деня пресцентърът на "Атака" иронично се обърна към ръководството на радиото с поздравления "за постигнатия изключителен резултат в историята на журналистиката", при който според изчисленията на партията водещата Снежана Иванова за 19 минути е прекъснала Сидеров 63 пъти, или средно на всеки 18 секунди.

"Този упрек е изключително неуместен, защото въпросите в едно предаване се определят от журналистите, а не от гостите им. Право и задължение на водещия е да търси отговори на поставените въпроси и да опонира компетентно на събеседника си, за да се изясни разискваната тема. В конкретния случай с интервюто на Волен Сидеров водещата не е злоупотребила с това свое право и задължение", се казва в позицията на издателите.

"Сидеров отправи недопустими внушения към обществените медии какви въпроси трябва и какви не трябва да задават, като обвърза темата с тази за финансирането им. Подобно обвързване се появи и в официална позиция на партия "Атака", публикувана след предаването, а това граничи с опит за сплашване на общественото радио", се казва още в текста.

От съюза на издателите изказват опасения за засилване на политическия натиск върху медиите на фона на критичното състояние на медийната свобода в България и с наближаването на предстоящите европейски и местни избори.

Дневник