Наоми Осака триумфира с титлата на Australian Open след победа над Петра Квитова 7:6 (2), 5:7, 6:4. Двете тенисистки изиграха невероятен финал, в който имаше всичко – красиви изпълнения, драматични моменти и качествен тенис. Осака завоюва титлата в Мелбърн с много силни изяви в рамките на двете седмици, като става първата японка, която печели трофея в Австралия.

Финалната среща продължи 2.28 часа.

Освен трофея "Дафне Окхърст" 21-годишната японка печели близо 3 милиона долара от наградния фонд, и излиза начело в световната ранглиста. Осака взима втора титла от Големия шлем, при това във втори пореден турнир. През миналия септември японката победи Серена Уилямс във финала на US Open. Осака е първата тениситка именно от Уилямс насам, която печели поредни турнири.

В периода 2002-03 и 2014-15 Серена Уилямс има по четири поредни спечелени турнира от Шлема. В последните 15 години освен Осака и Уилямс, последователни титли от Шлема е печелила още Ким Клайстерс. Белгийката го стори на US Open 2010 и Australian Open 2011.

Дотук в турнира Квитова дори нямаше загубен сет, но Осака се оказа непреодолимо препятствие. За 28-годишната чехкиня това беше първи финал в Шлема от инцидента през 2016 г., когато беше нападната с нож и кариерата ѝ беше поставена под въпрос.


Чехкинята остава с две титли от Големия шлем – "Уимбълдън" (2011 и 2014). Това е и първа загуба за Квитова във финали в Шлема.

По пътя към титлата Осака отстрани Магда Линет, Тамара Зиднашек, Шън Хсиех, Анастасия Севастова, Елина Свитолина и Каролина Плишкова. В три от мачовете си тя дори не загуби сет. Чехкинята отстрани последователно Магдалена Рибарикова, Ирина Бегу, Белинда Бенчич, Аманда Анисимова, Ашли Барти и Даниел Колинс, за да стигне до финала.

Срещата беше първа между Осака и Квитова. Чехкинята буквално възкръсна в края на втория сет, когато отрази три мачбола и успя да вкара срещата в решителната ѝ част, но там нямаше шансове.

Осака реализира девет аса във финалния двубой, срещу пет за чехкинята. Двете допуснаха по четири двойни грешки в срещата. Уинърите бяха абсолютни равни в края – по 33 за двете, но Квитова допусна малко повече непредизвикани грешки. Чехкинята имаше 39 срещу 33 за Осака.

"Речите никога не са били моята сила. Просто искам да благодаря на всички, които ми помогнаха, за да постигна това. Тенисът вече е по-малко инидивидуален спорт и без правилния екип няма как да се справиш", каза Осака след срещата.

"Ти се доказа като една достойна шампионка", обърна се Осака към финалистката Квитова.

Първият сет започна с уверена игра и на двете при сервис геймовете им, като едва в петата част Квитова получи точки за пробив. Японката обаче успя да издържи и взе подаването си.

Последваха два много интересни гейма, в които имаше нови възможности за пробив, но подаващите не допуснаха такъв. Критична беше ситуацията с Осака, която изоставаше с 0:40, но съумя да се справи с Квитова.

Чехкинята имаше проблеми при последния си сервис гейм при 5:6. Тогава тя спаси два сетбола на Осака и вкара сета в тайбрек. В него обаче японката беше безкомпромисна и рано поведе с 5:1, което се оказа решаващо.

Квитова успя да вземе само още една точка и така трябваше да се примири, че губи сета.

Двете получиха общо осем точки за пробив в първата част, но никоя не успя да се възползва от това. Квитова търсеше бързото завършване на разиграванията, а в средата на сета разнообрази играта си, като заложи и на къси топки.

Във втория сет чехкинята започна вдъхновено и бързо спечели подаването си, след което реализира важен пробив. Едва при седмата си възможност да спечели подаването на Осака Квитова се възползва.

Японката обаче не се предаде и веднага отговори, пробивайки в следващия гейм. След това Осака изравни геймовете 2:2, а в следващия отново проби чехкинята, за да излезе напред. Японката бързо затвърди втория пробив, с което поведе с 4:2 и направи решителна крачка към победата.

Осака вече се виждаше победителка, когато поведе с 5:3, но Квитова буквално възкръсна, като измъкна много труден сервис гейм. Чехкинята спаси три мачбола и намали изоставането си. След това тя реализира пробив, за да изравни до 5:5 и да върне интригата в двубоя.

Осака допусна спад в играта си и позволи да загуби втория сет с 5:7. Веднага след това японката напусна корта и се върна за решителната трета част.

Японката успя да се възстанови емоционално и реализира много важен пробив в третия гейм от сета. Тя поведе и до края на частта не изпусна инициативата. Осака стигна до нови три шампионски точки, този път на свой сервис и не сгреши, като успя да затвори срещата с 6:4.

Освен победата Осака става №1 в световната ранглиста. Японката е първата тенисистка от Азия, която ще оглавява ранкинга на WTA. Нейната съперничка Квитова се изкачва до второто място, което заемаше и през 2011 г.

"Не мога да повярвам какво се случи преди малко, беше невероятен финал. Поздравления за Наоми, която заслужава титлата. Радостна съм, че съм тук и благодаря на моя екип, че остана с мен, дори когато не се знаеше дали ще мога да държа ракетата", каза развълнуваната Квитова след срещата.

Дневник