Най-успешният български скиор за всички времена Петър Попангелов празнува 60-годишен юбилей. Състезателят от Самоков беше част от елита в Световната купа в алпийски ски в продължение на повече от десетилетие – между 1977 и 1988 г.

Попангелов е единственият българин с победа в Световната купа, като това се случва в германския център Ленгрис на 8 януари 1980 г. в слалом. Общо 37 пъти той влиза сред първите 10 в стартове от Световната купа.

Два пъти заема шесто място на зимни олимпийски игри в слалома (Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984). Участник е общо на четири зимни олимпиади. Попангелов е и европейски шампион.

Юбилеят на Попангелов е в разгара на успехите на Алберт Попов в Световната купа. В рамките на последната седмица 21-годишният скиор два пъти влезе в Топ 10 в слаломите в Кицбюел и Шладминг. Попов постигна лични рекорди и стана първият българин след Попангелов през 1985 г., класирал се сред първите шестима.

"Вече му беше време да покаже това, на което се надявахме толкова години. Доста е напреднал, в самата техника се доближава до топ 20. От една страна, това е самочувствие, но по-добре да се подценяваш, отколкото да се надценяваш. Тогава е малко опасно", казва легендата Попангелов за наследника си Попов.

Празникът на Попангелов ще бъде отбелязан в курорта, където ще има различни събития като демонстративно състезание на деца от ски клубовете и прожекция на филма "Попангелов – от Боровец до Алпите".

Дневник