Серия от дискусии за Европа организира шуменското Средно училище „Йоан Екзарх Български“. Те ще се водят от преподавателя в Шуменския университет професор д-р Добромир Добрев.

Първата среща се състоя днес в актовата зала на училището и бе на тема „Европейската интеграция - ново начало”. В нея взеха участие ученици от 11-ти и 12-ти клас, повечето от които ще имат право да участват на предстоящите избори за Европейски парламент на 25 май.

"Ние сме едно от училищата посланици на Европейския парламент. В  тази връзка организираме различни активности, чрез които да внушим на младите хора принадлежността ни към Европейския съюз и европейските ценности. Европейският парламент сега е актуална тема заради предстоящите избори, но преди това учениците трябва да разберат какво всъщност е ЕС. Затова сме поканили бившия директор на училището и преподавател в Шуменския университет проф. д-р Добромир Добрев", обясни директорът на СУ „Йоан Екзарх Български“ Валентина Тодорова.

"Искам това да не е просто лекция, а и разговор за Европа. Учениците също има какво да кажат. А искам да чуят това, че ЕС не е природна даденост – изграден е с усилие. Направено е нещо, което никога не е правено, т.е. опит за наднационална демокрация, която да се изгражда чрез консенсус. ЕС е най-успешният регионален съюз и искам учениците да го знаят", каза за ШУМ.БГ професор Добрев.

По време на дискусията той разви тезата, че Европейската интеграция и нейното задълбочаване ще превърнат Европа в геополитически играч и ще го доближат до позициите, които е заемал в продължение на 400 години.

СУ „Йоан Екзарх Български“ се присъедини към Програмата за училища посланици на Европейския парламент през септември 2018-та, заедно с още 39 училища от страната. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено гражданско участие в демократичния процес.

Партньор на шуменското училище посланик е Информационен център "Европа Директно".

ШУМ.БГ