Шестата голяма актуализация на официалния списък с емоджита вече е готова и през тази година ще има нови 230 дигитални изображения. Те ще бъдат налични за всички смартфони след средата на 2019 г., съобщава "Би Би Си". Емоджитата са подобни на емотикони дигитални изображения, използвани за краткост в съвременните комуникации.

Основната новост е въвеждането на изображения, свързани с хората с увреждания. Технологичният гигант "Епъл" заговори за липсата на подобни емоджита през март миналата година, след като в свой доклад отбеляза, че всеки седми човек по света има някакво физическо увреждане. Новите дигитални изображения включват слухови апарати, инвалидни колички, протези за крайници, бели бастуни и кучета-водачи.

Емоджитата са разработени от базирана в Калифорния група, съставена от представители на изчислителни компании и разработчици на софтуер. Те са готови да предоставят изображенията на всички социални платформи, сред които "Фейсбук" и "Туитър", както и на големите технологични компании като "Гугъл", "Епъл", "Майкрософт" и др. Те ще могат да променят дизайна на самите емоджита според собствените си предпочитания, но трябва да гарантират, че всеки символ ще остане разпознаваем.

Новите емоджита ще включват мъже и жени от различни етноси, които използват помощни средства. Освен това има и изобразени мъже и жени, които движат пръст между ухото и устата си, което се използва като знак в американския жестомимичен език.

Друго допълнение към емоджитата е капка кръв, която има за цел да предложи на жените нов начин да говорят за менструацията си.

Сред другите нови дигитални изображения правят впечатление фламинго, скункс, ленивец, фалафел, банджо, очила с шнорхели и др.

Дневник