Има тотално лицемерие по темата с предложените мерки за интеграция на циганския етнос. Някои от критиците дори не са чели документа. В него се предвиждат и санкции срещу институциите, които не упражняват контрол. Това коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов в ефира на "Нова телевизия".

"Бях свидетел на тотална вълна от лицемерие, включително тези, който ме обвиняват, че съм преписвал, а повечето тях дори не са го чели, той е едва 8 страници. Политиците, които критикуваха концепцията, всъщност са виновни за циганизацията, защото това е техният електорат" каза той. Една от основните критики беше от лидера на НФСБ Валери Симеонов, който го обвини, че е откраднал идеите му отпреди 10 години.

По думите му е "много лесно е да правиш деца и да ги хвърляш на улицата и ги учиш от малки да проституират и крадат", а концепцията залага на грамотната раждаемост и мерки, които са взаимствани от други държави, където, ако не се грижиш за детето ти, социалните служби ти го взимат.

Вицепремиерът очерта и друг проблем – наличие на законодателство, което не се прилага. "На много места кметовете и службите не си вършат работата, защото не искат да губят гласове . Трябва да принудим апаратът да работи. Например, правозащитните организации, вместо да ме нападат, да си отворят офис в гетата, а не на жълтите павета" призова той. Каракачанов каза, че това не е окончателният вариант на документа, но вече е изпратен до всички министри.

Основните акценти в концепцията, представена за първи път преди два дни от вицепремиера в социалната мрежа "Фейсбук", е спиране на професията "социално слаб". Част от мерките за справяне с това са пщественополезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост. Той предлага спиране на помощите и при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.

Дневник