Ливърпул" е постигнал най-голямата финансова печалба в света на футбола, съобщава Би Би Си. Клубът обяви, че отчита печалба от 106 млн. паунда за миналата година.

Преди данъците печалбата е 125 милиона, което е с 40 милиона повече от предната година. Оборотът е нараснал с 90 млн. паунда до 455 милиона, което е рекорд за клуба.

В основата на финансовия успех на червените се корени успешното представяне в Шампионската лига миналия сезон, както и продажбата на Филипе Коутиньо.

Воденият от Юрген Клоп състав игра във финала в най-силния клубен турнир. Въпреки че загуби от "Реал" (Мадрид), "Ливърпул" си заслужи около 72 млн. паунда. Коутиньо беше продаден на "Барселона" за 142 млн. евро преди година.

"Лестър" държеше рекорда за печалба след данъците, като отчете 80 милиона паунда за 2016-2017 г. Тогава добрите финансови резултати на клуба се дължаха на достигането до четвъртфиналите в Шампионската лига.

"Ливърпул" се опитва да спечели първата си шампионска титла в Англия от 1990 г.

Клубът от "Анфийлд" измества "Арсенал" от третото място по приходи във Висшата лига. На първите две места са "Манчестър юнайтед" и "Манчестър сити".

Клубът отчита и ръст в социалните мрежи, където има общо 60 милиона последователи.

"Ливърпул" се изкачи с две места и вече е седми в класацията на "Делойт" за най-богатите футболни клубове.

Дневник