ПСЖ направи голяма крачка към продължаване в четвъртфиналите в Шампионската лига, след като взе преднина от два гола след първия си мач с "Манчестър юнайтед". Парижани спечелиха с 2:0 гостуването си на "Олд Трафорд" в първия осминафинален мач между двата тима с голове на Преснел Кимпембе и Килиан Мбапе след почивката.

Французите нанесоха своя удар в рамките на седем минути - между 63-ата и 70-ата, когато паднаха и двата гола.

Победата е още по-ценна за състава на Томас Тухел, който беше без две от големите си звезди Неймар и Единсон Кавани, които са контузени. В тяхно отсъствие силно се представиха Мбапе и Анхел Ди Мария, който пък се отчете с асистенциите и за двата гола.

В последните два сезона ПСЖ неизменно отпадаше в осминафиналите от "Барселона" и "Реал" (Мадрид). Този път обаче тимът направи много силен мач като гост, каквото убягваше досега. Поражението е първо за "Юнайтед" под ръководството на Оле Гунар Солскяр в 12-ия му мач начело на тима. "Червените дяволи" не успяха да се разпишат за пръв път от 24 ноември.

За пръв път в историята си "Юнайтед" загуби с повече от един гол в домакински мач от европейските турнири. Освен това поражението е първо от френски тим на "Олд Трафорд". За 90 минути футболистите на английския тим отправиха само един точен удар към вратата на Джанлуиджи Буфон.

Първото полувреме беше белязано от тактическа битка, но през втората част ПСЖ доминираше. Битката се изрази и в показаните девет жълти и един червен картон от съдията Даниеле Орсато.

Тухел беше подредил състава си в много гъвкава формация с Мбапе на върха на атаката, разчитайки на скоростта на 20-годишния талант. Марко Верати излезе от първата минута, независимо че беше под въпрос. На моменти ПСЖ действаше с четирима бранители, а на моменти преминаваше и с трима централни защитници.

Първото полувреме премина в битка в средата на терена и тактическо надлъгване между двата тима. ПСЖ беше прибран и организиран в своята половина, разчитащ на контраатаки. От своя страна "Юнайтед" беше без характерната скорост в предни позиции, а в средата на терена не успя да отговори на добрите действия на гостите.

С изключение на първите 10 минути "червените дяволи" отстъпваха. В началото трябваше Джанлуиджи Буфон да се намесва при ситуацията с Джеси Лингард в неговото поле.

След това ПСЖ беше по-добрият отбор, който имаше по-чистите положения. От тях най-доброто се откри пред Мбапе, който в 28-ата минута беше изведен срещу Давид де Хеа от Юлиан Дракслер, но си поведе лошо и не успя да нанесе точен удар.


До края на първите 45 минути защитата на домакините имаше проблеми, които бяха най-отчетливи при Ашли Йънг. Той получи жълт картон за нарушение срещу Мбапе, а по-късно се отърва да не бъде изгонен и заради грубо влизане срещу Ди Мария.

Втората част започна с отличен шанс за парижани. В 53-ата минута Мбапе можеше да се разпише след подаване на Кимпембе, но изстрелът му беше спасен от Давид де Хеа.

Все пак гостите от Франция откриха при последвалия корнер. Ди Мария центрира с левия крак, а връхлитащият на втората греда Кимпембе остана непокрит и с левия крак засече в мрежата на Де Хеа - 0:1.

Централният бранител се превърна в осмия играч на ПСЖ, който вкарва за тима в Шампионската лига от началото на сезона. Дотук никой друг отбор в турнира няма подобно постижение.

Попадението даде импулс в действията на ПСЖ и тимът на Томас Тухел притисна домакините. Това можеше да доведе до резултат почти мигновено, след като Дани Алвеш беше близо до втори гол, но негов удар беше избит в корнер.

Седем минути, след като откриха резултата парижани нанесоха нов голям удар по амбициите на "Юнайтед" с второ попадение. Негов автор стана Мбапе, който завърши образцова контраатака.

Ди Мария се отчете с втора асистенция, пускайки прострелно подаване в наказателното поле, където 20-годишният французин плъзна топката под плонжа на Деа Хеа и удвои. Малко след това Мбапе пропиля още една добра възможност, излизайки сам срещу Де Хеа, но реши да го прехвърля и сгреши.

След като беше направил две промени на почивката заради проблеми на Антони Марсиал и Джеси Лингард, Оле Гунар Солскяр пробва да освежи тима си едва в края. Тогава на терена се появи Ромелу Лукаку.

В големи периоди от втората част обаче "Юнайтед" просто обикаляше наказателното поле на ПСЖ без идея как точно да превземе вратата. Пол Погба играеше много малко с топката, което се отрази на представянето на тима му. В моментите, когато французинът получаваше, то той беше зорко пазен от Маркиньос.

Безсилието на Погба беше допълнено от изгонване на плеймейкъра. Само две минути преди края на редовното време той извърши грубо нарушение срещу Дани Алвеш и получи втори жълт картон.

В другият мач от програмата на осминафиналите "Рома" победи "Порто" с 2:1 на "Олимпико". Головете за "вълците" от Рим вкара Николас Дзаниоло в 70-ата и 76-ата минута. За "Порто" точен беше Адриан в 79-ата.

Дневник