ЕС трябва да продължи да инвестира във всички региони за увеличаване на икономическата и социална кохезия.

Предложението ни е бюджетът за кохезионна политика да бъде запазен на настоящото ниво 378 млрд. евро за всички региони, каза пред репортери в Страсбург Констанце Крел, която е докладчик по темата заедно с български евродепутат Андрей Новаков.

Това гласуваха евродепутатите за правилата за финансиране на ЕС в периода 2021 – 2027 г. Новата система от правила ще позволи опростена процедура за насърчаване на местните проекти и ще поощри малките предприятия да кандидатстват за финансиране. Предложението мина с 460 гласа "за" в пленарната зала, сега следват преговори със Съвета на ЕС.

Най-бедните региони ще съфинансират своите проекти със само 15%, макар че комисията настояваше за 30%, посочи Андрей Новаков. "Това означава, че регионите и след 2020 г. ще могат да се възползват от европейско финансиране", припомни той.

Процентните дялове и общото финансиране трябва да бъдат запазени на сегашните нива според предложените числа от Комисията по регионално развитие с бюджет от 378.1 млрд. евро по цените за 2018 г. (14% повече от предложените 330.6 млрд. евро от комисията) за периода 2021 – 2027 г.

Евродепутатите също така искат да увеличат ресурсите за трансгранични проекти до над 11 млрд. евро.

Изискванията за обвързване на процеса на реформи в страните членки с подкрепата от структурните фондове са нещо много важно и аз съм убедена, че по време на преговорите със съвета ние отново ще се върнем към тази тема, каза Искра Михайлова.

Въпросните правила ще се прилагат не само за Фонда за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд, но също така и за Европейския фонд за рибарство. Те също установяват финансовите правила за периода 2021 – 2027 г. за фонда "Убежище и миграция", фонда "Вътрешна сигурност" и Инструмента за управление на границите и визите. Комисията по регионално развитие иска да включи и Фонда за развитие на селските райони в новия Регламент за общоприложимите разпоредби. Фондовете представляват около една трета от общия бюджет на ЕС.

Дневник