Главният прокурор Сотир Цацаров препоръча Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) да бъде закрита, тъй като в този си вид генерирала корупция. Той направи предложението след заседание на Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани, съобщава "Фокус".

В края на миналата година бяха арестувани председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев и главният секретар на организацията Красимир Томов в обвинение за търговия с влияние и взимане на подкупи при издаването на български документи. В скандала беше намесено и името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

След арестите премиерът Бойко Борисов намекна, че задачите на агенцията могат да се разхвърлят на министерствата на вътрешните работи, правосъдието, културата, образованието, президентство и други. Именно заради това по думите му тя можело да бъде закрита. Каракачанов обаче възрази на премиера и предложи създаването на министерство на българите в чужбина.

Според Цацаров удостоверенията за произход са ключовият документ, който е в основата на самото разследване. От прокуратурата са посочили конкретни пропуски в правната уредба и са направели предложения как те могат да бъдат решени. Той добави, че тепърва ще се изяснява дали съществуват случаи, при които българско гражданство е дадено на лица, които имат криминално минало.

"ДАБЧ в този си вид и така конструирана генерира корупция. Тоест, това, което се е случило сега, ще се повтори при всички случаи. Дали ще се премахне или модифицира, това ще решат политиците. Дали тази агенция някому трябва чисто политически – пак ще решат те", каза Цацаров.

"Ако аз трябва да решавам, бих предписал следната рецепта – закриване на ДАБЧ и създаване на изпълнителна агенция, която да е примерно към външното министерство и която да има функция свързани само с културата, образованието и поддържане на българските общности в чужбина. Иначе се оказва, че човек с български произход, който има всички права да получи българско гражданство, трябва да премине през цялото стъпало, наречено ДАБЧ, и ако не влезе в схемата за плащания, да чака поне година, докато получи съответното свидетелство", добави той.

Неговият заместник Иван Гешев пък добави, че няма доказателства за привличане на нови лица към наказателна отговорност по случая. Той посочи, че към момента няма данни политически сили да са свързани с процеса на корупция в ДАБЧ.

Дневник