Американското министерство на финансите наложи санкции на ръкоодителя на венецуелското разузнаване и директора на държавната петролна компания PDVSA, както и на още трима представители, свързани със сигурността.

С тези действия Вашингтон усили натиска върху правителството на президента Николас Мадуро. Това се случва дни след като смятания от Белия дом за легитимен държавен глава Хуан Гуайдо и доминираният от опозицията парламент назначиха собстено ръководство на PDVSA в усилието си да овладеят финансови средства, които да им помогнат да управляват.

Мануел Кеведо става шеф на PDVSА през есента на 2017 г., когато поема и длъжността министър на енергетиката и петрола.

Освен него в списъка е директорът на разузнаването Мануел Рикардо Кристофър Фигера, който оглавява разузнаването, заедно с други двама предствители на венецуелските служби. Освен тях засегнат от мерките е и Рафаел Бастардо, който според американските власти е шефът на поделение на полицията, отговорно за случаи на убийства, смятани за незаконни, от името на Мадуро.

"Санкционираме представители, които отговарят за апарата на Мадуро за сигурност и разузнаване, който системно нарушаваше човешките права и потискаше демокрацията, включително чрез мъчения и брутална употреба на сила," казва в изявление министърът на финансите Стивън Мнучин.

Засегнати са още Иван Рафаел Ернандес Дала, командир на президентската гвардия на Мадуро, за когото министерството казва, че е измъчвало противници на държавния глава, и Илдемаро Хосе Родригес Мукура, първи комисар в разузнаването.

Дневник