Официално потвърдените лабораторно случаи на морбили са 15, а по клинични и епидемиологични данни са над 20. В националната референтна лаборатория се чакат още 18 материала от Благоевград. Това каза днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Приоритетно започва издирването на деца до 8 години, които не са били ваксинирани при задължителната ваксинация на 13 месеца. Общопрактикуващи лекари вече сигнализираха, че това ще е доста трудно основно защото повечето такива деца са често в чужбина с родителите си или живеят при роднини, докато майките и бащите им работят извън страната. А също и заради хората с висок социален и образователен статус, които, базирайки решенията си на интернет информации, активно отказвали да имунизират децата си.

Препоръките към хората с деца под една година са те да бъдат изолирани от места, където биха имали контакт с множество хора. А също и да се въздържат от пътувания в страни, където в момента има случаи на морбили.

За момента в България не са установени случаи на разболели се от морбили хора, които са били ваксинирани, коментира още Кантарджиев. Няма такива и сред новите случаи на болни - всички те не са били ваксинирани.

Попитан дали има начин да се проследи колко са т.нар. фиктивни ваксинации, които се водят само по документи, Кантарджиев коментира, че преди много години това се е правило с рутинните изследвания на кръвта при малките деца. Отделяни са пробите на определен брой деца - около 300 за дадена територия, за да бъдат изследвани за антитела и така да се проследи имунният статус на цялата общност. Сега обаче това не се прави и съответно не се знае колко е реалното покритие на имунизациите.

По-късно от здравното министерство съобщиха за три нови случая на морбили, съобщени от здравната инспекция в Благоевград. Става дума за деца на възраст между една и три години. Два от случаите са от гр. Разлог (1 г. и 3 г.) и един – от гр. Добринище (2 г.). Всички заболели са осъществили контакт с болен от морбили.

Две от децата са хоспитализирани в МБАЛ – Гоце Делчев, и едно в УМБАЛ "Св. Анна" - гр. София.

Децата не са имунизирани срещу заболяването поради ненавършена възраст или отказ на родителите.

От министерството съобщават че до момента общо регистрираните случаи на морбили в страната са 24.

Дневник