Основателят и президент на "Хуауей" (Huawei) Жън Чжънфей определи ареста на своята дъщеря и финансова директорка на китайската компания Мън Ванчжоу като политически мотивиран, предадоха "Ройтерс" и БТА.

"Първо, аз възразявам срещу това, което направиха САЩ. Политически мотивирано действие от този вид не е приемливо", каза Жън в интервю за Би Би Си.

Финансовият директор на "Хуауей" бе арестувана на 1 декември в Канада по искане на Съединените щати. На Мън в САЩ бяха повдигнати обвинения в банкова измама и нарушаване на американските санкции срещу Иран, припомня "Ройтерс".

САЩ обвиниха "Хуауей" и друга китайска телекомуникационна компания, Зет Ти И (ZTE), че работят за правителството в Пекин, и изразиха опасения, че оборудване на двете групи може да бъде използвано за шпионаж срещу американци. Основателят на "Хуауей" отново заяви, че компанията "никога няма да извърши" каквито и да било шпионски дейности.

"Защото сме по-напреднали"

"Хуауей" е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, отбелязва "Ройтерс". "Светът не може да се откаже от нас, защото сме по-напреднали", увери Жън. Той призна, че ако Съединените щати успеят да убедят още страни да не използват временно оборудване на "Хуауей", тогава компанията може да ограничи малко дейността си. "Няма начин САЩ да могат да ни смажат", подчерта в същото време основателят на "Хуауей" в първото си интервю за чуждестранна медия след ареста на своята дъщеря.

"Ако светлините изгаснат на запад, изтокът все още ще свети. Ако северът се обгърне в мрак, остава югът. Америка не представлява света. Америка представлява само част от света", каза още Жън в интервюто.

В коментар на сайта на Би Би Си Каришма Васуани, разговаряла с Жън, добавя: "Г-н Жън е прав: САЩ са само част от целия му бизнес. Но настроението му се промени, когато го попитах за връзките му с китайските военни и правителството. Той отказа да бъде въвлечен в такъв разговор, като каза, че това не са факти, а просто твърдения."

В хода на разговора обаче бяха разкрити някои връзки между Жън и правителството, продължава Васуани. "Той потвърди, че има комитет на Комунистическата партия в "Хуауей", но каза, че всички компании - чужди или местни - действащи в Китай, трябва да имат, за да се придържат към закона."

Дневник