Ще се "изнасят" ли мачове от испанския клубен футбол в чужбина? Това е въпрос, който се обсъжда все по-усилено в Испания, като страна заеха УЕФА и ФИФА.

Темата доби ново развитие с намерението на испанската федерация още от тази година да се промени правилникът за определяне на носителя на Суперкупата. Президентът на организацията Луис Рубиалес заяви, че плановете са през август победителят да бъде излъчен след своеобразен минитурнир в чужбина с участието на четири отбора.

Идеята е да участват шампионът, носителят на сребърните медали в Ла Лига, носителят на Купата на краля, както и финалистът за купата. Те ще играят два полуфинала и финал, за да определят носителя на Суперкупата.

Това идва като противовес на отказа на испанската федерация мачове от първенството да се играят в други държави. Рубиалес обаче уточни: "Не се нарушава основният принцип отборите да играят у дома. Това е неутрален турнир".

По думите му федерацията вижда в това възможност да се рекламират страната и футболът ѝ. Той обаче не посочи къде биха се играли мачовете.

Проектът трябва да бъде одобрен през април от общото събрание на федерацията. Тя вече направи промяна на традициите, като миналата година "Барселона" и "Севиля" спориха за Суперкупата в Танжер, Мароко в един мач. Преди това носителят на отличието беше определян след два мача на разменено гостуване.

Рубиалес остава против плановете на Ла Лига да изнася мачове. Ръководството на лигата искаше "Жирона" да домакинства на "Барселона" през януари в Маями. Идеята пропадна заради отпор на испанската федерация, ФИФА и асоциацията на играчите. "Реал" (Мадрид) също се обяви против срещи от първенството да се играят в чужбина.

"Предпочитам да гледам голям мач от Мейджър лийг сокър (МЛС) в САЩ, а не Ла лига в САЩ. Основният принцип във футбола е, че играеш домакински мач у дома, а не в чужбина", каза преди време президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Президентът на "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу заяви преди дни, че Ла Лига трябва да "изнася" по три мача на сезон - един в Америка, един в Близкия Изток и един в Азия.

Дневник