Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас е сред кандидатите за нов изпълнителен директор на Висшата лига, съобщава "Таймс". Авторитетното британско издание се позовава на свой източник, според който с Тебас вече са водни разговори.

Той е начело на Ла Лига от 2013 г., като по време на неговото управление испанският шампионат направи големи стъпки в маркетинговото си развитие. 56-годишният Тебас е роден в Коста Рика, като преди да поеме лигата имаше опит в няколко испански клуба.

В момента испанският шампионат е втори по отношение на приходите от телевизионни права, като изостава само от Висшата лига. През миналата година Тебас обяви, че целта му е да развие продукт, който да е конкурентен на английският шампионат. Той беше свързван и с италианската Серия А, но отхвърли предложението.

Висшата лига усилено търси нов изпълнителен директор след оттеглянето на Ричард Скъдамор в края на 2018 г. Той оглавяваше английския футбол в продължение на почти 20 години. Основната заплата на Скъдамор беше 900 хиляди паунда годишно, но той получи близо 2.5 милиона паунда бонус. Освен това дългогодишният директор на Висшата лига получи допълнително 5 милиона паунда като "златно сбогуване".

В края на 2018 г. беше съобщено, че Сузана Динадж ще оглави Висшата лига. Три седмици по-късно бившият главен ръководител на Animal Planet отказа да заеме поста. Изпълнителният директор по търговските въпроси на Би Би Си Тим Дейви също отказа да поеме управлението.

Наскоро Financial Times съобщи, че се търсят кандидати и от САЩ.

Дневник