Германското правителство е дало пари на 437 бежанци, за да се върнат в родината си през 2018 г., показва документ, цитиран от ДПА.

Правителството е защитило тази практика в отговор на искане за информация от депутат от партията "Левите", като е заявило, че "сирийските граждани по никакъв начин не са насърчавани от федералните власти да напуснат страната, но наистина се финансират доброволни заминавания".

Новината беше съобщена две седмици след като в сп. "Форин полиси" беше публикувана информация, че сирийски гражданин в Германия е използвал държавни средства, за да се върне в родината си, защото не е могъл да доведе годеницата си в Германия.

Според германското законодателство бракът е необходимо условие за събиране на семействата. Роднини заявили, че сириецът бил задържан от сирийските тайни служби след пристигането си в Дамаск и оттогава е в неизвестност.

Ула Йелпке, която подала искането за информацията, каза, че много сирийци са поставени в подобна ситуация заради строгата политика на германското правителство по въпроса за събирането на семействата. "Много от тях трябва да изберат или да останат с години отделени от своите най-близки роднини, или да се върнат при семействата си и да рискуват живота си във войната или заради преследване", заяви тя.

Дневник