Колумбийската певица Шакира е била призована да се яви пред испанския съд на 12 юни по обвинения, че не е платила данъци на стойност 14.5 млн. евро, обяви съдът в област Каталуня, предаде "Ройтерс".

Прокуратурата повдигна обвинения през декември, твърдейки, че 42-годишната изпълнителка не е платила данъците си на база приходи в периода 2012 - 2014 г., за който се смята, че тя е живяла в региона.

Представители на Шакира обявиха в изявление след отправените обвинения, че певицата не е живяла в Испания до 2015 г. и че е покрила всичките си данъчни задължения.

Според испанските закони гражданин, който пребивава на територията на страната над половин година, става данъчно задължен в нея. Това означава, че той трябва два плаща данъци върху всичките си доходи, в това число и на тези, получавани в чужбина.

Изпълнителката на хитове като Hips Don't Lie и Clandestino редовно посещава футболните мачове на нейния партньор Жерар Пике, който играе във футболния отбор "Барселона". Двойката има две деца.

Испанските власти преследват и други големи знаменитости за неплатени данъци.

Съотборникът на Пике от Аржентина - Лионел Меси, и баща му бяха обявени за виновни по обвинение, че през 2016 г. са укрили данъци в размер на 4.1 млн. евро и бяха глобени в размер на 250 хил. евро, както и задължени да платят липсващата сума плюс лихвите.

На 22 януари португалският футболист Кристиано Роналдо, който тази година се премести от "Реал Мадрид" в "Ювентус", получи глоба от почти 19 млн. евро също заради данъчни измами.

Дневник