Около половината от приблизително 188 хил. депортации, които Германия е планирала да извърши през последните четири години, са се провалили, съобщи в. "Билд", цитиран от ДПА. Данните се основават на разпространена от правителството информация след молба от страна на опозиционната Свободна демократическа партия и отговори на вътрешното министерство по молба на "Билд".

През 2015 г. повече от 19 хил. планирани депортации на отхвърлени търсещи убежище не са се състояли. Годишният им брой постоянно е нараствал, достигайки 31 хил. миналата година. Общият брой на провалилите се депортации за четиригодишния период е 93 858.

Според вътрешното министерство 2018 е била първата година, в която броят на провалилите се депортации е превишил този на успешните.

Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел полага усилия, за да затегне политиката за граничен контрол и депортиране. По-рано този месец вътрешният министър Хорст Зеехофер обяви планове за закон, улесняващ депортациите, който планира да представи в кабинета през април.

Дневник