Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде: че е с форма, близка до кълбо, с това твърдение са се съгласили 8% от анкетираните в изследване сред българите на "Галъп интернешънъл". То е било проведено сред 824 души между 1 и 8 март, като 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

81% от запитаните нямат колебания по въпроса плоска или кълбовидна е земята, а 11 на сто са казали, че не могат да преценят. Според авторите на проучването съмнения във формата на планетата имат предимно хора от маргинализираните социални групи в обществото.

На друг въпрос, свързан с Космоса - стъпвали ли ли са хора на Луната, 9% отричат това твърдение, 74 на сто се съгласяват, а 17% немогат да преценят. В коментар на тези данни от "Галъп интернешънъл посочват, че най-образованите са и онези, които са най-сигурни.

"Подобно твърдение проверява колкото знанията и общата култура, толкова и афинитета към конспиративни теории, а и недоверието към общоприети факти. По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории, макар да не е малък и делът на онези, които се съмняват", се казва още в коментара на данните.

В началото на годината популярен стана случай, при който преподавател в столичното училище, разказва на учениците си в час, че не е възможно човек да стъпи на Луната.

За 15% от анкетираните ваксините са вредни

Третият въпрос в проучването е по актуалната тема с ваксините, като 15% от анкетираните се съгласяват с твърдението, че те най-често са вредни за хората. 58 на сто не приемат тази позиция, а 27% не могат да формират мнение. Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени. И по този въпрос образованието играе решаваща роля, е заключението на социолозите.

Дневник