Екоексперти и лаборанти от Регионалната лаборатория в  Шумен се включват с инициативи за отбелязване на Световния ден на водата - 22 март, съобщиха от РИОСВ в Шумен.

В навечерието на празника в Информационния център на РИОСВ - Шумен ще гостуват ученици от клуб „Млад химик и изследовател“ към СУ „Св. Св Кирил и Методий“ - град Смядово. При гостуването си младежите ще могат да проследят работния процес в екоинспекцията и да разгледат апаратурата за анализ на водни проби, с която работи Регионалната лаборатория към ИАОС.   

На 21 март в Информационния център ще гостуват ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ - село Пет Могили. Екоексперти и лаборанти от Регионална лаборатория в  Шумен ще проведат беседа  с учениците на тема „Вода за всички! Всеки е важен!“, а на връх празника - 22 март служители на РИОСВ Шумен ще гостуват на първокласниците от НУ „Княз Борис I“ - град Шумен. Там те ще изнесат открит урок и ще покажат на малчуганите, чрез опити вълшебствата на водата.

С инициативите по повод Световния ден на водата шуменските екоексперти и лаборанти искат да привлекат вниманието на подрастващите върху значението на водата и необходимостта от опазването й.

За 2019 г. темата за отбелязване на Световния ден на земята е  „Вода за всички! Всеки е важен!“ и включва осигуряване на достъп до питейна вода и устойчиво управление на водните ресурси до 2030 г. Темата подчертава, че всеки е важен, никой не трябва да бъде забравен, всеки има право на достъп до питейна вода!

ШУМ.БГ