Съветът на играчите към Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) отхвърли обвиненията на Роджър Федерер и Рафаел Надал в липса на комуникация при взимането на решението за освобождаването на президента на АТП Крис Кермоуд.

Британецът ще напусне в края на сезона, когато ще изтече вторият му тригодишен мандат. Отказът да бъде подновен неговият договор предизвика остри реакции и разногласия между главните действащи лица в мъжкия тенис.

Много от звездите в мъжки тенис, сред които Федерер и Надал, се оплакаха от липсата на комуникация. Те разкритикуваха Съвета на играчите и неговия президент Новак Джокович, че решението е било взето без да се допитат до мнението им по въпрос.

Федерер заяви, че е искал да обсъди темата с Джокович, но не е получил отклик. "Опитах да поговоря с Новак, но той не намери време за мен. Малко ми беше трудно да го разбера. Струваше ми се най-нормалното да поговорим", оплака се швейцарецът.

Надал пък допълни: "Никой не дойде да ми обясни защо това се случва. Телефонът ми беше с мен, но никой не се обади или писа да ме попита какво мисля за това решение. Играчите, които са в съвета, представляват всички ни, а не само собствено си мнение и е добре да попитат всички ни какво мислим. Не за всяко малко решение, но за големи решения, а според мен това е такова."

В сряда тримата представителите на Съвета на играчите, които членуват в Борда на директорите на АТП и които взеха крайното решение да не бъде продължен договора на Кермоуд, излязоха с официално становище по въпроса.

"След последните коментари и спекулации решихме да изясним няколко въпроса. Макар че е малко изненадващо да видим толкова голямо отразяване, посветено на това вътрешно-управленско решение, беше разочароващо да видим разделенията и подозренията, които бяха подбудени от това отразяване", се казва в съобщението.

"Всички членове на Съвета на играчите, включително десетимата действащи тенисисти и тримата представители в Борда на АТП, прекараха месеци в обсъждане и коментиране на заслугите на Крис и опасенията при евентуално подновяване на договора му. Не трябва да омаловажаваме отдадеността и жертвите на този съвет да работи за доброто на Тура и на спорта, за който толкова много го е грижа. Не трябва да омаловажаваме времето и усилията им да подготвят срещи, да говорят с широка група играчи, да дебатират до късно през нощта само дни преди стара на някой голям турнири и постоянно да обсъждат всички въпроси чрез имейли и чатове."

"Също така решението беше взето след комуникация с всички замесени страни - играчите, представителите на турнирите, ръководството и служителите на АТП, изпълнителните директори и президентите на организациите на други спортове, както и с нашите колеги членове на Борда на АТП", се казва още в изявлението.

Представителите на играчите в Борда на АТП приветстваха Федерер и Надал да се върнат към политическите дебати в тениса. През годините двамата са били членове на Съвета на играчите, като швейцарецът беше и президент, но се оттеглиха.

"През последните дни чухме, че някои от най-големите ни икони се интересуват от повторното влизане в политическите разговори и имат желание да помогна на нас и на Съвета на играчите да ръководим следващата фаза на развитие на тениса. Това е фантастична новина и всички ние ги приветстваме."

Представителите на играчите в Борда на АТП все пак защитиха решението за Кермоуд, което разбуни духовете в мъжкия тенис в последната седмица. "Това не е решение, взето или водено от лични убеждения или желанията на отделни лица. Въпреки че световният тур имаше силни пет години, чувствахме, че е време да погледнем към нов лидер за бъдещето."

"Уверени сме, че един нов лидер ще увеличи още повече нашите силни страни, ще добави нови стойности и ще се справи с предизвикателствата, пред които сме изправени и ще се изправим в бъдеще", допълниха те и заявиха, че на този етап няма да има повече коментари по тази тема.

Дневник