Британският парламент ще гласува днес дали Обединеното кралство да поиска от ЕС разрешение за отлагане на Брекзит след датата, определена за напускане – 29 март, предаде Би Би Си. Снощи депутатите гласуваха за отхвърляне при всички обстоятелства на варианта за Брекзит без сделка. Премиерът Тереза Мей може да направи и трети опит да прокара постигнатото от нея споразумение с ЕС през парламента в следващите няколко дена.

Говорител на Еврокомисията заяви, че има два начина Великобритания да напусне – без или със сделка, като добави, че е готов за всяка една от ситуациите. "За да се изключи опцията за напускане без сделка не е достатъчно само да се гласува срещу Брекзит без споразумение. Трябва да има договорено споразумение. Ние договорихме споразумение с (премиера) Тереза Мей и ЕС е готов да го подпише", каза още тя.

Британското правителство каза, че може да има или кратко, или по-дълго отлагане според това дали депутатите ще подкрепят споразумението на Мей до 20 март. Ако парламентът подкрепи сделката преди срещата на върха на ЕС следващата седмица (на 21 и 22 март), тогава удължението ще е до 30 юни. Мей обаче предупреди, че ако споразумението, което вече два пъти беше отхвърлено категорично от парламента, не бъде одобрено, ще е необходимо по-дълго отлагане, което ще наложи Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент през май.

"Не мисля, че това ще е правилният резултат. Но Камарата на общините трябва да се изправи пред последиците от решенията, които е взела", подчерта Мей.

Снощи депутатите гласуваха за поправка, с която отхвърлиха с четири гласа разлика излизането от ЕС без сделка. След това в още един вот те подсилиха решението с 321 срещу 278 гласа. Гласуването бе за предложение, в което първоначално се казваше, че Великобритания не трябва да напуска ЕС без сделка на 29 март, но с опцията за "твърд" Брекзит в друг момент.

Това бе предложението на правителството, което искаше да запази контрол върху процеса и да задържи варианта за Брекзит без сделка. Няколко министри от кабинета не се подчиниха на инструкциите за гласуване и говорител на премиера каза, че от тези, които са гласували против тях, се очаква да подадат оставки. Това направи заместник-министърът на пенсиите и трудовата заетост Сара Нютън.

Вчерашният вот не бе задължителен и според сегашното законодателство Обединеното кралство все още може да напусне без сделка на 29 март, освен ако не бъде договорено удължаване с ЕС.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин каза, че парламентът трябва да поеме контрол върху процеса на Брекзит и че неговата партията ще работи в Камарата на общините за намиране на компромисно решение.

Настроенията в ЕС

Малко преди вота главният преговарящ на ЕС Мишел Барние попита пред Европейския парламент: "Удължаване на преговорите – за какво". "Преговорите приключиха. Великобритания трябва да ни каже как иска да изглеждат бъдещите ни отношения", допълни Барние.

Френският президент Еманюел Макрон също подчерта, че Великобритания ще трябва да представи ясни причини, ако поиска удължаване на крайния срок за напускане на ЕС. "Споразумението за изтегляне не подлежи на преговори. Ако британците поискат отлагане, то може да бъде техническо отлагане, за да им даде повече време да се подготвят за раздялата", каза Макрон. "Но ако поискат допълнително отлагане, те трябва да обяснят защо. Това не може да бъде за повече преговори по нещо, което ние вече сме договорили в продължение на много месеци и сме казали, че не може повече да се преговаря", подчерта френският президент.

Дневник