Американският сенат, доминиран от Републиканската партия на президента Доналд Тръмп, прие вчера резолюция за прекратяване на подкрепата на САЩ за оглавяваната от Саудитската Арабия коалиция във войната в Йемен, съобщиха "Ройтерс" и "Франс прес". Вотът е поредната проява на силно неодобрение на политиката на Тръмп спрямо Рияд, отбелязват агенциите.

Текстът беше приет с 54 срещу 46 гласа с подкрепата на няколко републиканци. За приемането му бяха необходими 51 гласа в сточленния сенат. В резолюцията се казва, че трябва да бъде прекратено всякакво участие на САЩ в конфликта, включително предоставянето на разузнавателни данни за целите на саудитските въздушни удари, освен ако Конгресът не го разреши.

Поддръжниците на резолюцията, включващи както републиканци, така и демократи, настояват, че американската намеса във войната в Йемен нарушава конституционното изискване, според което Конгресът, а не президентът трябва да решава кога страната да участва във военни действия в чужбина.

Текстът предстои да бъде одобрен от Камарата на представителите, където подобна резолюция неотдавна получи солидна подкрепа. Белият дом по-рано вчера обяви, че Тръмп ще наложи вето на документа, което ще бъде първото му от началото на мандата. /БТА

Дневник